כותבת השורות, אסתי אתגר
אין ספק שאחד הדברים היותר קשים ביקום הוא להיות יהודי, ועל אחת כמה וכמה להיות יהודי חרדי. לאורך ההיסטוריה כולה נתגלו נטיות אנטישמיות וחייהם של היהודים היו קשים מנשוא. יהודים סבלו מרדיפות, מחרמות ממכות פיזיות ונפשיות מהתעללות ורדיפות. בתקופה המודרנית בה אנו חיים מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית אוגדת בתוכה את האוכלוסיות כולן, חרדים, דתיים, שומרי מצוות, חילוניים ובני מיעוטים מעדות שונות.
החרדים בדרך כלל מעדיפים להישאר בדרך היהודית כפי שנכתב בתורה “והגית בו יומם ולילה” – זוהי דרך לימוד התורה על פי ה”רצפט” שקיבלנו במקרא. אוכלוסיה זו בדרך כלל איננה מעורבת בפשעים, איננה מעורבת בגילופין, איננה מעורבת בשוטטות ברחובות, איננה מעורבת במעשי אלימות ותיגרות. האוכלוסיה החרדית שואפת ליישם את העולם היהודי כהווייתו – על פי אותו “נוסח” המתבקש וכתוב. שם בתורה ישנן המלצות ברורות כיצד להיות אדם טוב יותר (כדי שנהפוך לסגולה, משהו שלם ומושלם), ככתוב: “והייתם לי סגולה מכל העמים אשר על פני האדמה…” התורה לדידם היא הדבר החכם ביותר עלי אדמות ומתוכה הצליחו יהודים לאורך ההיסטוריה האנושית כולה להיות אחרים, שונים, מאוד מצליחנים, מאוד חכמים, מאוד שנונים ומאירים לעולם כולו את הידע והאור היהודי. רבים מין היהודים הפכו להיות שרים למלכים, הוגי דעות, נותני עצות, רופאים ובעלי כשרונות אחרים. כל זאת בא להם מתוך עולם התורה העשיר למכביר. אך לעיתים ישנן מעידות ולא תמיד כולם מצליחים ליישם את אותם דברים חשובים וחכמים. אין ספק – להיות יהודי זה הפרויקט הקשה ביותר בעולם, ולא כל אחד יכול. הדרישות גבוהות וזקוק להרבה חכמה כדי להתקבל ל’אודישן הזה’. ל’בית הספר היהודי’. זה לא קל ולא פשוט, רק יחידי סגולה מצליחים.
העולם החילוני בדרך כלל איננו מצטיין באהבתו את האוכלוסיה החרדית, נהפוך הוא החילוניים בדרך כלל מגלים שנאה עזה לאותה אוכלוסיה ושנאה זו מזכירה ימים אפלים בהיסטוריה היהודית. ימים בהם העלילו והאשימו את היהודים בכל דבר רע שקרה לגויים. שתמיד היו הם היהודים השעיר לעזאזל.
פרמיטיבים או מצג התקשורת?
התקשורת בישראל מרבה להעצים את ההתנהגות השלילית של הסקטור החרדי. ולכן כאשר יושבים חילוניים בשיחות סלון ומעבירים ביקורות על החרדים מתארים אותם כפרימיטיביים אשר החושך הוא מנת חלקם. התקשורת מזינה את הדברים הללו. ומתוך כך נובעת שנאתם העמוקה של החילוניים כלפי החרדים.
במצבים אחרים, אילו היו פוגעים בסקטורים אחרים, התמונה הייתה מצטיירת כגזענות לשמה ואפשר היה לערב משטרה או בית משפט לעבירות חמורות שהן עבירות גזענות. אבל, את החרדים מותר להעליב ומותר להקניט, שום דבר רע לא קורה.
וננסה לשאול את עצמינו מניין האומץ הרב להקניט, להעליב, לגלות ייחס עוין כלפי אוכלוסיה כזו שלמעשה היא ותרנית להלכה. וותרנות זו נובעת מתוך בחירה, כי כתוב במקרא: “הצנע לכת עם ה’ אלוקיך” – הצניעות היא מילת המפתח. חוסר רצון להתבלט ולהיות פרובוקטיבי. האם מדינת ישראל קמה כמדינה חילונית? והרי כאשר בן גוריון הכריז על הקמת המדינה הוא אמר זאת במילים הללו: “אנו מכריזים בזאת על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל” ואני חוזרת שוב על אמרותיו: “…אנו מכריזים בזאת על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל”, כשהדגש היה על מדינה יהודית ולכן יהודים רשאים לקיים את יהדותם דווקא בארץ ישראל היכן שאין אנטישמיות. במקום בו ירגישו בטוחים ליישם את התורה – שלא כפי שהיה בתקופת האינקוויזיציה בספרד, בגרמניה הנאצית ובעוד הרבה מאוד ארצות בעולם ששם יהודים ספגו שנאה והלקאה נפשית ופיזית.
האם קיימת מסוגלות לראות גם את הצד המיוחד של היהדות החרדית? והאם ידוע כי הערך של המילה “חילוני” על פי אבן שושן = פירושה זר. אם כן מדוע האנשים הללו כל כך זרים לזרם היהודי כפי שנכתב במקרא?
אולי נביט אחד על השני מבעד פריזמה חיובית יותר?
=
הכותבת הינה בעלת טור במקומון ערד לשעבר, ופובליציסטית כיום